DNA-testien vaikutus sukututkimukseen

Kirjoittaja:  Juha Rautiainen , pvm 5.10.2019

En uskonut DNA-testeihin, mutta vaimoni houkutteli minua lähettämään MyHeritagen DNA-testin.

Tuloksena sain tietää mistä päin maailmaa oli kotoisin; tuloksena oli, että olen 98,3% suomalainen. Lisäksi sain luettelon 33.962 henkilöstä (lähiperhe 4 henkilöä, laajennettu perhe 2092 henkilöä ja kaukaisia sukulaisia 31866 henkilöä), jotka ovat DNA-testin perusteella sukulaisiani,

Yllätyksiä

DNA-testin tuloksena saimme vaimoni kanssa yllätykseksemme tietää, että meillä on yhteistä DNA:ta 0,8% eli olemme kaukaisia sukulaisia. Emme ole vielä selvittäneet, mitä kautta olemme sukulaisia. Lisäksi sukulaisuus paljastui muutamiin tuntemiimme henkilöihin, joiden ei pitänyt olla meille mitään sukua.

Sukulaisuuden selvittämiseksi  kaukaisempiin sukulaisiin voi antaa sukupuihin omia esivanhempia kumpikin omaan sukupuuhunsa. Jossain vaiheessa sinne voi tulla sama henkilö molempien sukupuihin ja MyHeritage kertoo osumasta (match).

MyHeritage kertoo myös osumista muiden henkilöiden tekemiin sukupuihin ja ehdottaa omaan sukupuuhun siirrettäviä tietoja. Tämä edellyttää maksettua työkalupakettia. Maksuttomasti voi käsin täyttää max 250 henkilön sukupuun.

DNA-testien kattavuus

DNA-testi kertoo suoraan vain testeihin osallistuneiden henkilöiden sukulaisuuden, mutta epäsuoraan myös näiden henkilöiden lähipiirin sukulaisuuden. Sukulaisuuden selvittämistä helpottaa, jos saa mukaan esimerkiksi omat vanhempansa ja/tai isovanhempansa sekä tädin tai sedän/enon tai serkut. Tietenkin on mukavaa saada myös omat lapset mukaan. Tällöin saa selvitettyä kenen sukuun haettava henkilö kuuluu. Jos perheellä on yhteinen sukupuu, selviää yhdellä MyHeritage vuosimaksuilla.

Uusien DNA-testattujen sukulaisuustietoja tulee koko ajan lisää.  Omien DNA-sukulaisten kanssa yhteiset sukulaiset saa myös haettua ja luettelossa näkyy hänen DNA% molempiin henkilöihin.

Mahdollisuus Soinisten sukuseurassa

Jos useat Soinisten suvun jäsenet innostuvat MyHeritage DNA-testistä, saisimme hyvää tietoa Soinisten suvun sukututkimukseen.

Käsittääkseni tämä DNA- ja sukupuu sivusto on eniten käytetty Suomessa. Toisten tuotteiden DNA-testien tulokset eivät näy muiden toimittajien tuloksissa, joten kannattaa keskittyä yhteen tuotteeseen.

MyHeritage kertoo kaikkien DNA-testattujen tulokset kaikille, joille he ovat sukua.

Sukupuissa MyHeritage ei näytä ulkopuolisille elossa olevien henkilöiden tietoja. Oman tekemänsä sukupuun voi suojata myös kokonaan kaikilta muilta.

MYHeritagen työkalut ja loppuyhteenveto

Minulla on käytössä laajin versio Complete, joten minulla ei ole kokemusta muista maksullisista versioista. Maksuttomalla versiolla sain hakutuloksia, mutta yrittäessäni tallettaa niitä, tulokset katosivat ja tilalle tuli ehdotus ostaa maksullinen versio.

Yhtä sukulaisuutta selvittäessä löysin MyHeritagen avulla kaikkien henkilöiden tiedot kopioiduista kirkonkirjoista, joten olin varma tietojen oikeellisuudesta.

Tällä hetkellä parin kuukauden keräämisen jälkeen sukupuussani on melkein 1000 henkilöä ja tarkastamatta on 2260 osumaa 342´henkilölle. Suuri osa osumista ei anna uutta tietoa..

MyHeritagella voi tulostaa erilaisia sukutauluja, joissa voi valita, mitä tietoja niissä näytetään. Lisäksi sillä voi lähettää DNA-sukulaisille viestejä sukulaisuuden selvittämiseksi. Jos on ostanut omista ja puolison suvuista sukukirjoja, niistä on myös suurta apua selvitystyössä. Nuorta (alle 70 vuotias) DNA-testattua ei useinkaan löydy mistään lähteistä, vaan hänen vanhempansa ja isovanhempansa tiedot täytyy kysyä häneltä itseltään. Sukulaisuuden selvittäminen on eräänlaista salapoliisityötä.

Voin sanoa, että olen saanut tästä uuden harrastuksen.

Alla esimerkkikuva sukupuustani tehdystä tulosteesta.

Esimerkkikuva kirjoittajan oman sukupuun tulosteesta. Kuva on niin pieni, että sitä ei ole tarkoituskaan lukea. Oikea kuva on lukukelpoinen, koska sen voi suurentaa näytöllä haluamakseen.

___________________________________________________________________________

Alla oleva lausuma sen takia, että artikkeli poikkeaa aikaisemmin julkaistuista kirjoituksista

Jos sinua harmittaa, että tällainen ei esi-isistä kertova kirjoitus on mukana Soinisten sukuseuran sivuilla, niin kerro siitä perusteluineen internet-sivuista vastaavalle hallituksen jäsenelle sähköpostilla, yhteystiedot löytyvät osoitteesta:  https://www.soinistensukuseura.fi/yhteystiedot/

Minun mielestäni artikkelin aihe kuuluu sukuseuran toiminnan piiriin. Sukuseuran säännöissä sen yhtenä tarkoituksena on: ”auttamalla suvun jäseniä selvittämään suvun vaiheita” Tässä kerrottu on yksi tapa selvittää suvun vaiheita.

Kirjoituksen poistaminen internet-sivuilta on yhtä helppoa kuin sen laittaminenkin. Sukuseuran hallitus voi tarvittaessa käsitellä asiaa (palautetaanko kirjoitus nettisivuille).