DNA-testien vaikutus sukututkimukseen

     Kirjoittaja:  Juha Rautiainen , pvm 5.10.2019 

En uskonut DNA-testeihin, mutta vaimoni houkutteli minua lähettämään MyHeritagen DNA-testin.

Tuloksena sain tietää mistä päin maailmaa oli kotoisin; tuloksena oli, että olen 98,3% suomalainen. Lisäksi sain luettelon 33.962 henkilöstä (lähiperhe 4 henkilöä, laajennettu perhe 2092 henkilöä ja kaukaisia sukulaisia 31866 henkilöä), jotka ovat DNA-testin perusteella sukulaisiani,

Yllätyksiä

DNA-testin tuloksena saimme vaimoni kanssa yllätykseksemme tietää, että meillä on yhteistä DNA:ta 0,8% eli olemme kaukaisia sukulaisia. Emme ole vielä selvittäneet, mitä kautta olemme sukulaisia. Lisäksi sukulaisuus paljastui muutamiin tuntemiimme henkilöihin, joiden ei pitänyt olla meille mitään sukua.

Sukulaisuuden selvittämiseksi  kaukaisempiin sukulaisiin voi antaa sukupuihin omia esivanhempia kumpikin omaan sukupuuhunsa. Jossain vaiheessa sinne voi tulla sama henkilö molempien sukupuihin ja MyHeritage kertoo osumasta (match).

MyHeritage kertoo myös osumista muiden henkilöiden tekemiin sukupuihin ja ehdottaa omaan sukupuuhun siirrettäviä tietoja. Tämä edellyttää maksettua työkalupakettia. Maksuttomasti voi käsin täyttää max 250 henkilön sukupuun.

DNA-testien kattavuus

DNA-testi kertoo suoraan vain testeihin osallistuneiden henkilöiden sukulaisuuden, mutta epäsuoraan myös näiden henkilöiden lähipiirin sukulaisuuden. Sukulaisuuden selvittämistä helpottaa, jos saa mukaan esimerkiksi omat vanhempansa ja/tai isovanhempansa sekä tädin tai sedän/enon tai serkut. Tietenkin on mukavaa saada myös omat lapset mukaan. Tällöin saa selvitettyä kenen sukuun haettava henkilö kuuluu. Jos perheellä on yhteinen sukupuu, selviää yhdellä MyHeritage vuosimaksuilla.

Uusien DNA-testattujen sukulaisuustietoja tulee koko ajan lisää.  Omien DNA-sukulaisten kanssa yhteiset sukulaiset saa myös haettua ja luettelossa näkyy hänen DNA% molempiin henkilöihin.

Mahdollisuus Soinisten sukuseurassa

Jos useat Soinisten suvun jäsenet innostuvat MyHeritage DNA-testistä, saisimme hyvää tietoa Soinisten suvun sukututkimukseen.

Käsittääkseni tämä DNA- ja sukupuu sivusto on eniten käytetty Suomessa. Toisten tuotteiden DNA-testien tulokset eivät näy muiden toimittajien tuloksissa, joten kannattaa keskittyä yhteen tuotteeseen.

MyHeritage kertoo kaikkien DNA-testattujen tulokset kaikille, joille he ovat sukua.

Sukupuissa MyHeritage ei näytä ulkopuolisille elossa olevien henkilöiden tietoja. Oman tekemänsä sukupuun voi suojata myös kokonaan kaikilta muilta.

MYHeritagen työkalut ja loppuyhteenveto

Minulla on käytössä laajin versio Complete, joten minulla ei ole kokemusta muista maksullisista versioista. Maksuttomalla versiolla sain hakutuloksia, mutta yrittäessäni tallettaa niitä, tulokset katosivat ja tilalle tuli ehdotus ostaa maksullinen versio.

Yhtä sukulaisuutta selvittäessä löysin MyHeritagen avulla kaikkien henkilöiden tiedot kopioiduista kirkonkirjoista, joten olin varma tietojen oikeellisuudesta.

Tällä hetkellä parin kuukauden keräämisen jälkeen sukupuussani on melkein 1000 henkilöä ja tarkastamatta on 2260 osumaa 342´henkilölle. Suuri osa osumista ei anna uutta tietoa..

MyHeritagella voi tulostaa erilaisia sukutauluja, joissa voi valita, mitä tietoja niissä näytetään. Lisäksi sillä voi lähettää DNA-sukulaisille viestejä sukulaisuuden selvittämiseksi. Jos on ostanut omista ja puolison suvuista sukukirjoja, niistä on myös suurta apua selvitystyössä. Nuorta (alle 70 vuotias) DNA-testattua ei useinkaan löydy mistään lähteistä, vaan hänen vanhempansa ja isovanhempansa tiedot täytyy kysyä häneltä itseltään. Sukulaisuuden selvittäminen on eräänlaista salapoliisityötä.

Voin sanoa, että olen saanut tästä uuden harrastuksen.

Alla esimerkkikuva sukupuustani tehdystä tulosteesta.

Esimerkkikuva kirjoittajan oman sukupuun tulosteesta. Kuva on niin pieni, että sitä ei ole tarkoituskaan lukea. Oikea kuva on lukukelpoinen, koska sen voi suurentaa näytöllä haluamakseen.

___________________________________________________________________________

PÄIVITYS 10.2.2020
Edellä 5.10.2019 kerroin, että sukupuussani on melkein 1000 jäsentä. Nyt 10.2.2020 sukupuussani on 2009 jäsentä eli määrä on kaksinkertaistunut. Edelleen on tarkastamatta 665 henkilöä, joille on 3890 osumaa. Kun sukupuu laajenee, tulee koko ajan uusia osumia muiden tekemiin sukupuihin.

PÄIVITYS 15.11.2020
Nyt  15.11.2020 sukupuussani on 4113 henkilöä, vanhimmat sukupuussa olevat esivanhempani ovat syntyneet vuonna 1620. Muihin sukupuihin osumia on 13411 kpl, jotka ovat tarkastamatta. Näistä suuressa osasta löytyisi täydennystä sukupuuhun. Vaarana on muiden tekemissä sukupuissa olevat virheet.
DNA-osumia minula on 48263 kpl. MyHeritageen on tullut uusi ominaisuus Theory of Family Relativity, joka ehdottaa mitä kautta DNA-osuman sukulaisuus syntyy. Tämä hyödyntää MyHeritageen tallennettuja sukupuita. Näitä minulla on 345 kpl. Osa näistä on selvästi virheellisiä, joissa lähelle samanlaisia nimiä on oletettu samoiksi.

PÄIVITYS 15.2.2021
Nyt 15.2.2021 sukupuussani on 5022 henkilöä, vanhin sukupuussa oleva esivanhempani on syntynyt vuonna 1590. Muihin sukupuihin osumia on 6596 kpl, jotka ovat tarkastamatta. DNA-osumia minulla on 51841 kpl. Theory Of Family Relativity -osumia minulla on nyt 388 kpl. Uusia mielenkiintoisia sukulaisuuksia on löytynyt.

PÄIVITYS 30.9.2021
Nyt 30.9.2021 sukupuussani on 6049 henkilöä, vanhin sukupuussa oleva esivanhempani on syntynyt vuonna 1250. Muihin sukupuihin osumia on 13905 kpl, jotka ovat tarkastamatta. Olen keskittynyt viime aikoina omiin suoriin esivanhempiini.

DNA-osumia minulla on 62655 kpl. Näistä lähiperhe 5 kpl (serkut mukaan lukien), laajennettu perhe 4029 kpl  (yhteinen dna% 0,6% tai enemmän) ja loput kaukaisia sukulaisia.

Theory Of Family Relativity -osumia minulla on nyt 387 kpl. Näitä on tullut uusia, mutta olen myös hylännyt niitä, sen takia luku on aiempaa pienempi.

Puun johdonmukaisuuden tarkistin -työkalun mukaan puussani on 142 kpl epäjohdonmukaisuuksia (virheitä), jotka minun tulisi käydä läpi. Työtä sukupuuni ylläpidossa siten riittää.

PÄIVITYS 8.8.2022
Nyt 8.8.2022 sukupuussani on 6414 henkilöä, vanhin sukupuussani oleva esivanhempani on syntynyt vuonna 1250. Muihin sukupuihin osumia on 12351 kpl, jotka ovat tarkastamatta. DNA-osumia minulla on 76687 kpl. Theory of Family Relativity -osumia minulla on 894 kpl. Nyt kesäaikaan 2022 en ole juurikaan ylläpitänyt sukupuutani.